Termíny pro daně z příjmu

Daň z příjmu se týká nejenom fyzických osob v zaměstnaneckém poměru, ale také podnikatelů, jež své příjmy získávají na základě živnostenského listu. Daně mohou nabývat odlišných velikostí, v závislosti na tom, jaký daňový systém využíváte.

Daň z příjmu podnikatelských osob může být tvořena buď kompletním příjmem a náklady nebo za pomoci výdajových paušálů. Ať už se rozhodnete pro tu či onu variantu, vždy pro vás budou platit stejné podmínky, pakliže jde o termín odevzdání daňového přiznání, potažmo platbu daně.

Nepropásněte důležité termíny

termin pro dan z prijmuNejzazším datem pro daňové přiznání, respektive platbu je vždy poslední den v březnu následujícího roku. Pakliže jste životnost začali provozovat v roce 2014, musíte daně z příjmu uhradit do konce března 2015. Vyplnit daňové přiznání můžete i online (více najdete zde).

Pokud v daném roce narazíte na situaci, že 31. března je zrovna o víkendu, tedy v sobotu nebo v neděli, prodlužuje se datum platby do následujícího pondělí.

Prodloužený termín úhrady

Finanční úřad má z pohledu termínu pro daně z příjmu poměrně přísná pravidla, v nichž se nachází jedna vstřícná úleva. Pokud odevzdáte daňové přiznání do pěti dnů po výše uvedeném termínu, nezastihnou vás žádné sankce. V opačném případě se jim nevyhnete.

I přesto lze získat další čas navíc. Prodloužená lhůta může být realizována za pomoci daňového poradce, jež vás bude zastupovat ve věci daňového přiznání, potažmo samotné platby. O odklad daňového přiznání a natažení termínu až o tři měsíce si můžete požádat také sami, počítat však musíte s patřičným poplatkem a tím, že finální stanovisko není jisté.

Kam zaplatit daň z příjmu

Rozhodnete-li se splnit svoji občanskou povinnost, můžete odpovídající finanční sumu, respektive daň z příjmu zaplatit buď bezhotovostním stykem na odpovídající bankovní účet s patřičnými platebními údaji, nebo na pokladně finančního úřadu, pod který spadáte.

Obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: Keerati).

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.