5 praktických tipů, jak ušetřit peníze

Změňte banku

To, že jste byli dosud v jedné bance, neznamená, že v ní musíte být do konce života. Možná o tom ani nevíte, ale můžete platit zbytečné poplatky za vedení účtu, když můžete mít i běžný účet bez poplatků. Zbytečně přeplácet můžete ale i úvěry, ať už je to hypotéka, třeba protože jste si vše dobře nespočítali na úvěrové kalkulačce. Kdykoliv můžete využít refinancování úvěru nebo přenést svůj účet do výhodnější banky.

Při nakupování jděte s nákupním seznamem a držte se ho

Už se vám to někdy stalo? Šli jste do obchodu s tím, že si koupíte pár věcí, a dopadlo to tak, že jste odcházeli s jednou či dvěma plnými taškami? Nemáte si co vyčítat. Je to zcela normální. Nejste sami. Není to ani tak tím, že byste byli nezodpovědní, jako spíše tím, že jste neměli žádnou představu o tom, co vlastně chcete. Proto jste si vzali více, než jste chtěli. Před každým nákupem byste si proto měli udělat seznam toho, co potřebujete, a držte se ho. Ideální je, pokud nebudete chodit na nákupy často. Čím méně budete chodit do obchodu, tím méně budete pokoušeni brát to, co vidíte.

Budujte si pevnou vůli

Na rozdíl od předchozích dvou tipů je tento nejen velmi praktický, ale zároveň i velmi náročný, protože vybudovat si pevnou vůli chce čas a trpělivost. Můžete ale začít v malém. Jak? Vždy když budete mít chuť si koupit nějakou maličkost, kávu, zákusek, řekněte si ne. Mějte to celou dobu na paměti, protože právě proto, že na svůj cíl zapomenete a ztratíte ho z očí, sklouznete jiným směrem.

Pijte víc vody

Toto může znít zvláštně. Voda? Jak to vůbec souvisí se šetřením? Následovně. Pokud si dáte sklenici vody před jídlem, budete plnější, což znamená, že nebudete chtít tolik jíst. A nejen to. Rovněž zůstanete plnější, takže dokážete docela slušně ušetřit na jídle.

Porovnejte si ceny ve více obchodech

Zajděte si do více obchodů a porovnejte si ceny stejných výrobků nebo jednoho zboží od několika výrobců. Víte, co zjistíte? Rozdílné ceny. A ne jen o pár halířů. Opravdu, rozdílné obchody mají často i různé ceny za tytéž potraviny.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.