Jak dlouho vám podrží místo na mateřské a rodičovské dovolené?

pregnant

Mateřství je bezpochyby jedním z nejkrásnějších okamžiků v životě rodičů, i když jde o velice náročnou činnost. Pokud jste těhotná a čeká vás mateřská dovolená, určitě vás bude zajímat, zda má váš zaměstnavatel povinnost, podržet vám pracovní místo. Taková povinnost tu je, ale v rámci mateřské a rodičovské dovolené je trochu jiná.

Mateřská vs. rodičovská dovolená

Nejprve si pojďme prozradit hlavní rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Ta mateřská začíná zhruba šest až osm týdnů před porodem a její doba trvání je 28 až 37 týdnů podle toho, kolik se vám narodí dětí. Rodičovská, ta je navazujícím obdobím na mateřskou dovolenou, a v tomto případě ji vyplácí příslušný úřad práce.

Podrží vám zaměstnavatel místo?

V případě mateřské dovolené je k tomu zaměstnavatel dokonce donucen příslušným zákonem. V tomto případě by vám měl zajistit návrat na tu samou pracovní pozici. Výjimkou může být to, že pracovní pozice byla z nějakého důvodu zrušena. I pak má ovšem povinnost nabídnout vám adekvátní pracovní místo podle platné pracovní smlouvy.

Obdobný nárok na zarušení pracovního místa máte i v rámci rodičovské dovolené. Zde však platí omezení do tří let věku dítěte. Pokud budete vracet do práce v této době, zaměstnavatel by vám měl nabídnout odpovídající místo s pracovní náplní odpovídající vaší pracovní smlouvě. V tomto směru se nenechte zmást, protože rodičovský příspěvek lze čerpat po dobu čtyř let. Vše je tedy vhodné konzultovat se svým zaměstnavatelem.

Jak můžete vidět, i jako těhotná žena máte svá práva a nikdo by vás svévolně neměl připravit o pracovní místo kvůli požehnanému stavu. I když výjimky se vždycky najdou. Na druhou stranu, pokaždé je lepší se rozumně domluvit než následně řešit problémy se zaměstnavatelem a výrazným způsobem si komplikovat návrat do zaměstnání. O to nestojí jistě žádná žena.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.