Kdo má povinnost platit poplatky za rádio a TV?

Koncesionářské poplatky jsou stálicí na našem tuzemském trhu. Víte ale, kdo je musí a kdo nemusí odvádět? Právě na toto téma se zaměřuje náš dnešní článek.

Kdo platí poplatky za rádio a TV?

Jsou to v podstatě všechny fyzické a právnické osoby používající rozhlasový nebo televizní přijímač. V tomto směru si dejte pozor, protože příslušné poplatky byste měli platit také v okamžiku, kdy máte doma například počítač s televizní kartou, využíváte technologií IPTV nebo dáváte přednost speciálnímu USB TV tuneru.

Pakliže nic takového nevlastníte, musíte dát České televizi a Českému rozhlasu čestné prohlášení, že taková technika není součástí vaší domácnosti.

Pexels / Pixabay

Kdo nemusí platit poplatky za rádio a TV?

Na seznamu lidí, jež jsou oproštěni od koncesionářského poplatku se pochopitelně nachází ti, kdo jsou hluší nebo slepí. Výjimku mají také domácnosti, které nedosáhnou na 2,15násobek životního minima. Pokud budete sledovat streamovanou televizi bez televizní karty v počítači, také se poplatky nemusíte zabývat.

K dalším výjimkám patří ještě cizinci bez trvalého či dlouhodobého pobytu na území České republiky, ale také školy. Všichni ostatní holt musí platit, ať se jim to líbí nebo ne.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.