Proč a do kdy jsou nyní pozastaveny další vlny EET?

EET je tématem posledních měsíců, kterému se rozhodně nešlo vyhnout. Vědí to především prodejci, přijímající platby v hotovosti. Typickým příkladem jsou restauratérská zařízení, jež musí od samotného počátku vydávat stvrzenky a údaje o platbě odesílat za pomoci důmyslného softwaru přímo státu.

V první a druhé vlně poznamenalo EET spoustu živnostníků a firem. Ostatně, třetí a čtvrtá vlna měly začít platit od 1. března 2018, jenže tak tomu prozatím není.

Zasáhl ústavní soud

Toto zrušení termínu nastalo kvůli ústavnímu soudu, který chce provést novelu zákona o EET a prohnat ji připomínkovým řízením. To je hlavní důvod.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak dlouho se skupina desítek tisíc živnostníků může radovat z toho, že jim byla prozatím zrušena povinnost EET. Podle odborníků by k náběhu třetí a čtvrté vlny mohlo dojít zhruba v průběhu poloviny příštího roku 2019.

bladerunner1968 / Pixabay

Prozatím nemusí obchodníci řešit jakékoliv EET v souvislosti s hotovostními platbami nebo platebními kartami na terminálech či na internetu. Je ale třeba počítat s tím, že taková doba jednou přijde. Otázkou však zůstává, zda k tomu dojde opravdu příští rok a vše se stihne tak, jak se plánuje. Nezbývá, než vyčkávat.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.