Jaké benefity jsou daňově výhodné?

working

Jedním ze způsobů, kterým se snaží zaměstnavatelé nalákat nové pracovníky nebo si udržet ty stávající, jsou zaměstnanecké benefity. Pro pracovníky jsou vždy výhodné, ale existují i takové, které se vyplatí rovněž zaměstnavateli a to zejména proto, že se z nich neplatí daně ani pojištění a navíc si je lze ještě z daní odečíst. Víte, jaké benefity patří mezi ty, jež se vyplatí oboustranně?

V čem jsou výhodné benefity pro zaměstnavatele?

Pracovníci z benefitů těží vždy, někdy více, jindy zase méně. Zaměstnavatel však při posouzení výhodnosti pro sebe musí určit, zda jsou tyto benefity pro daňový odpočet daňově uznatelné, či naopak daňově neuznatelné a zda se přímo z nich musí daně a pojištění odvádět. Konkrétní případy přesně specifikuje zákon o dani z příjmů. Mezi nejvíce výhodné benefity se řadí takové, díky kterým si může zaměstnavatel snížit daňový základ o náklady, které byly na jejich realizaci vyložené, přičemž ale zároveň z nich nebude muset zaměstnanec ani sám zaměstnavatel platit pojištění ani daně.

Jaké benefity mezi takto výhodné patří?

Mezi benefity, které splňují podmínky možnosti snížení daní pro zaměstnavatele a zároveň nejsou danitelné pro zaměstnance, patří například penzijní pojištění, stravenky do limitu, zajištění vzdělávání a rekvalifikací v oboru, ve kterém pracovník vykonává činnost a zaměstnavatel podniká, pracovní oblečení, obuv a další ochranné pracovní pomůcky či pitná voda na pracovišti.

Čím lákavější, tím méně výhodné

Ostatní benefity už jsou obvykle nevýhodné z pohledu daní pro zaměstnavatele, který je hradí bez nároku na daňový odpočet. Obvykle platí, že o čím atraktivnější benefity z pohledu pracovníků se jedná, tím více druhou stranu stojí. Příkladem je nákup zdravotního sortimentu nebo vstupy na kulturní akce. Z těch nejvíce lákavých a nejvíce motivačních benefitů, jako jsou zájezdy či volné užívání služebního vozu, platí daně dokonce i zaměstnanec i zaměstnavatel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.