Jaké jsou nejčastější chyby v daňovém přiznání?

Daňové přiznání je pro většinu lidí „nutné zlo“. Krom daně samotné vás čeká papírování, do kterého se nikomu nechce. Pokud při vyplňování uděláte chybu, je třeba vše znovu přepsat, nehledě na případné penále. Pojďte se tedy podívat na seznam nejčastějších problémů, na které lidé narážejí, abyste si na ně dali pozor a mohli se jim vyhnout.

Zdanění zrušených pojištění

Pokud jste zrušili životní pojištění ještě před splněním zákonných podmínek (doba pojištění min. 60 měsíců a věk min. 60 let), je povinné zdanit výhody, které vám z pojištění vyplynuly v minulých letech. V příloze 2 v části nazvané „Ostatní příjmy“ je třeba uvést dřívější zaplacené životní pojištění, o které jste snižovali základ daně. Zdanění se týká rovněž příspěvku zaměstnavatele na životní pojistku. Snížený základ se počítá až 10 let nazpět, příspěvek zaměstnavatele pak na čerpání od 1. ledna 2015. Stejná pravidla jako u životního pojištění platí i u penzijního.

Limit paušálních výdajů

Paušální výdaje jsou po mnoho lidí výhodné, ale občas se stane, že s nimi někteří neumí pracovat. Pro daňové přiznání za rok 2018 je nově maximálním příjmem pro paušální výpočet stanovený na jeden milion korun. V případě znatelně vyššího příjmu se již vyplatí uvádět skutečné výdaje. Paušální maxima mají dobře zapamatovatelné částky:

  • 800 000 Kč pro 80% paušál (zemědělství, řemesla)
  • 600 000 Kč pro 60% paušál (většina živností)
  • 400 000 Kč pro 40% paušál (autorství, podnikání dle zvláštních předpisů – lékaři, advokáti a další)
  • 300 000 Kč pro 30% paušál (pronájem)

Slevy na dítě nebo manžela či manželku

Pokud rozhodné příjmy vašeho partnery či vaší partnerky nepřesáhly 68 000 Kč, lze uplatnit slevu ve výši 24 840 Kč. Důležité je vědět, že se do těchto příjmů počítají i nemocenské dávky, podpora v nezaměstnanosti a mateřská, ale rodičovský příspěvek už nikoliv. Sleva na dítě zvisí na počtu vašich dětí – pro rok 2018 platí 13 404 Kč na jedno dítě, 19 404 Kč na druhé a na každé další pak 24 204 Kč. Myslete na to, že na slevu nemají nárok oba rodiče. Dvojité uvedení bývá velice častou chybou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.