Jak investovat v roce 2021: trendy a pohledy na akciový trh během pandemie

tesla net income

Rok 2020 si budeme pamatovat jako rok, který obrátil svět vzhůru nohama. Po vypuknutí první vlny pandemie v březnu, šly akciové trhy prudce ke dnu. Index S&P 500 oslabil oproti začátku roku o 30 % a cena WTI se dostala dokonce do záporných hodnot. Index Dow Jones zaznamenal propad o 10 %, což je nejvyšší hodnota od Černého pondělí z roku 1987. Střet Ruska a Saúdské Arábie ohledně ropy se sešel s šířením koronaviru a následným propadem akcií. Všechny tyto faktory vyústily v největší ekonomické napětí v historii.

Na podporu ekonomik rozvíjejících se zemí bylo rozhodnuto o zvýšení kvantitativního uvolňování, takže stroje na peníze nasadily stejné obrátky jako šíření koronaviru. V roce 2020 činila hodnota nově vydaných bankovek 9 bilionů USD, což představuje 25 % celkové dolarové peněžní zásoby. Peníze se použily na kompenzaci ztrát fondů a velkých společností, dále na pokrytí nákladů zdravotnictví, ale také byly rozdány přímo občanům USA. Díky tomu se trhy začaly postupně zotavovat.

V roce 2021 se musíme vypořádat s problémy předchozího roku. Mnoho investorů v minulém roce změnilo svůj přístup k penězům a zaměřili se znovu na své strategie. Prudké cenové výkyvy z posledních 5 měsíců donutily tržní hráče znovu zvážit, kam a na jak dlouho chtějí investovat. Během probíhající pandemie se musíme na trh dívat z nových úhlů a aktuálních trendů. Kam investovat peníze, během probíhající koronavirové krize?

Co se děje na akciovém trhu?

Za aktuálních podmínek by měli být investoři dvakrát tak opatrní. Prvním nebezpečím je vysoká cena akcií, které v minulém roce prudce vzrostly. Americký akciový trh je „proslulý“ největšími bublinami – možná si vzpomenete na akcie Zoom nebo Tesla, které během pandemie posílily o tisíce procent. Elon Musk dokonce otevřeně na Twitteru prohlásil, že akcie jeho společnosti nemají vyšší hodnotu než 700 USD, což některé investory urazilo a rozhodli se podat žalobu.

Dnes už akcie Tesla a Zoom prochází korekcí, ale potenciálních nástrah je více. Výrazného růstu se například na začátku roku 2021 dočkaly akcie společností se zaměřením na solární energii. Hned na začátku ledna akcie společnosti SunPower vzrostly o 20 %, na konci měsíce už za sebou měly skok z 24 na 54 USD. Akcie se na této hodnotě držely do března a následovala prudká korekce. 30. března 2021 už byla cena zpátky na 29 USD. Takto prudký růst a následný propad jsou typickým znakem nadhodnoceného aktiva.

Co nás naučila příhoda s WallStreetBets

Druhou nástrahou moderního trhu je jednodušší přístup k obchodování pro soukromé investory. Důkazem je například platforma Robinhood, která se proslavila příhodou s WallStreetBets. V lednu 2021 členové této komunity z Redditu začaly ve velkém nakupovat akcie téměř zkrachovalé sítě herních obchodů GameStop, což způsobilo ztráty hedgeovým fondům (např. Citron Research sázel na krach GameStop a shortoval její akcie). Výsledkem celého příběhu byl raketový růst akcií z 19 na 500 USD.

Někdo si možná řekne: a co s tím? Skupina fanoušků se rozhodla zachránit oblíbený obchod před kompletní devastací… To by byla možná pravda, kdyby se ta samá skupina lidí nepokusila v únoru použít stejnou strategii u stříbra, které následkem posílilo o 12 % na 30 USD za unci. Žádný hedge fond není v bezpečí před soukromými investory „z Redditu“ a kdo ví, jaká akcie se jim bude zdát podhodnocená příště? Aktivity WSB jasně ukazují, že manipulování trhu už není jen pro velké, ale také pro běžné investory. Při obchodování akcií byste měli být tedy dvakrát tak obezřetní a obzvláště to platí, pokud se účastníte takových „pump-and-dump“ akcí. Krátkodobě se možná dostanete k zajímavému zhodnocení, ale v porovnání s ucelenou strategií jde o bezcenný přístup: riziko, že nakoupíte předraženou „cetku“, je příliš vysoké.

Jak investovat v roce 2021?

Zatím netušíme, kdy koronavirové šílenství skončí. Aktuální situace se podobá kryptoměnám z roku 2017, kdy lidé nakupovali jako šílení aktiva, která během týdne vzrostla o 1 000 %, aby se příští zase stejně prudce propadla. Neexistuje příliš důvodů, proč by měla tahle show brzy skončit – 46. americký prezident Joe Biden již zahájil tištění dalších 1,9 bilionů USD.

Hlavním úkolem investora je na trhu najít akcie s reálnými podněty k růstu jejich ceny, nejen spoléhat se na umělé stimulanty. Podle odborníků nás vrchol krize teprve čeká a s největší pravděpodobností se dočkáme skutečně drastického propadu, který nepřejde tak rychle jako propad minulého roku.

Rozhodně byste měli investovat do aktiv, která během pandemie příliš neoslabila a mají připravený bezpečnostní polštář na potenciální problémy. Zaprvé sem spadají potraviny: vždy budeme jíst a máme nutkání si potraviny hromadit (možná jste si také vzpomněli na příhodu s toaletním papírem nebo máslem). Pokud používáte strategii kup a drž, zaměřte se blíže na farmaceutický sektor: společnosti z tohoto odvětví se vždy snaží profitovat na komplikovaných situacích s viry a aktivně sledují nové příležitosti.

IT společnosti vás na druhou stranu ochrání před propady: během pandemie se nejen vyhnuly prudkým poklesům, ale dokonce vyšly jako vítězové. Jejich akcie jsou sice dražší, ale je jasné, že budoucnost bude digitální a „z domu“, což jsou vynikající podmínky pro rozvoj elektronických technologií. Akcie IT společností porostou i nadále, důležité je vědět, jak vyhledávat slibné startupy.

Shrnutí

Žijeme v těžké, ale velice zajímavé době. Události roku 2020 značně změnily celou společnost a samozřejmě se podepsaly také na ekonomice. V dubnu 2021, rok po vypuknutí pandemie, jsme se stále nezbavili lockdownů, často směšných „protikoronavirových“ opatření a celkové paniky.

Investoři by měli zůstávat extrémně obezřetní. Jako první je třeba si určit svou toleranci k riziku. Podle toho si zvolíte strategii a sestavíte portfolio. Buďte opatrní, nenechte se zlákat předraženými akciemi a dívejte se na okolnosti objektivně. Pokud svá objektivní zjištění převedete na akciový trh, dospějete ke správným závěrům, na základě kterých budete investovat s minimálním rizikem a maximální efektivitou. Pamatujte, že nesete plnou zodpovědnost za své investice, i když necháváte druhé, aby je spravovali za vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.