Musí OSVČ vlastnit podnikatelský účet?

money

Když se pustíte do podnikání, čeká vás řešení nejrůznějších věcí. Není to jenom zařízení živnostenského oprávnění a nahlášení na příslušných úřadech. Jednou z velice častých otázek je to, zda si musíte založit podnikatelský účet či nikoliv. Hned na úvod můžeme prozradit, že to nutné není, ale pokud ho máte, přináší to bezpochyby jisté výhody.

Z jakého důvodu si zřídit podnikatelský účet?

Pojďme se tedy zmínit o důvodech, proč si založit podnikatelský účet. Tím nejzásadnějším je asi to, že není vhodné mít soukromé finance na jednom účtu s podnikatelskými příjmy. Už jenom pro vás samotné to bude nepřehledné a složité. To samé platí pro finanční úřad, jemuž mimochodem kromě příjmů z podnikání odhalíte také soukromé peníze. A to nemusí být dobře. Mohlo by se stát, že pak budete muset dokazovat, odkud pochází konkrétní finance a podobně.

Mezi další benefity podnikatelského účtu platí bezpochyby to, že když na vás v souvislosti s podnikáním přijde exekuce, vaše soukromé peníze budou ležet na jiném účtu. Zároveň můžete využít možnost exportu dat z podnikatelského účtu. Taková data následně importujete do účetního programu nebo jakýchkoliv jiných a budete s nimi nadále pracovat.

Důkladný výběr podnikatelského účtu

Jak můžete správně tušit, podnikatelský účet jako OSVČ vlastnit nemusíte, na druhou stranu se jistě vyplatí. Pokud si budete vybírat takový typ konta, dejte si pozor na řadu věcí. Velká spousta bankovních produktů je totiž spojena s různými poplatky, ať už za vedení nebo následné služby. Na druhou stranu existují podnikatelské účty, které jsou zdarma. Sami si tak musíte rozmyslet, do jaké míry budete budoucí účet využívat a za co se vám vyplatí připlatit si.

Podnikatelské účty navíc nejsou pouze pro běžné podnikatele, ale také pro velké firmy a korporace. V tomto směru si na své přijde doopravdy každý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.