Myslete na svoji chatu i mimo sezónu. Pojištění rekreačního objektu se vyplatí

hero

Přes zimu si vaši chatu či chalupu moc neužijete, o to víc se na ni nejspíše těšíte, až přijde jaro a první hezké počasí. Aby vás po příjezdu nečekalo nepříjemné překvapení, myslete na ni i teď a pojistěte ji jako stejně jako vaši domácnosti. Jak dokazují čísla z policejních statistik, opuštěné rekreační objekty jsou přes zimní měsíce velkým lákadlem pro nenechavé zlodějské ruce. Zazimovaný objekt také ohrožuje nepříznivé počasí, lesní zvěř a řádění přírodních živlů. Škody na majetku vám pomůže zmírnit dobře nastavená pojistka.

„Přes zimu jsou chaty a chalupy vystaveny mnoha rizikům, od zlodějů přes přírodní živly až po lesní zvěř. Rozhodně doporučujeme pojistit rekreační objekt jako nemovitost i domácnost. Pojištění nemovitosti jako takové kryje stavbu samotnou a ochrání vás třeba před požárem. Pojištění domácnosti kryje vybavení chaty či chalupy a ochrání vás před vykradením. Pojistky nebývají drahé vzhledem k nižší hodnotě nemovitosti a začínají na několika stokorunách za rok. Máte-li chatu na samotě, pravděpodobně zaplatíte o něco více. I tak se to ale vyplatí, budete mít alespoň klid, že je váš majetek zabezpečen. A i v případě nepříjemností vás pojištění rekreační nemovitosti ochrání a vzniklou škodu vám vyrovná, aniž byste s tím měli starosti,“ doporučuje Aleš Rothbarth, specialista na pojištění z internetové společnosti Klik.cz, která se zabývá srovnáváním nabídek a cen komerčního pojištění na trhu.

Zároveň si tam můžete pojištění rovnou i na pár kliknutí sjednat. Způsobem, jak pojistku zlevnit, je nastavit si vyšší spoluúčast. Zvažte případně, jaká další připojištění budete potřebovat.

Jak pojistku na rekreační objekt nastavit?

Pamatujte, že škody vám pomůže zmírnit jen vhodně nastavená pojistka. Většina pojistných produktů na trhu se v základní verzi neliší a svým rozsahem krytí si je podobná. Rozdíly přicházejí až s rozšířeným plněním, kdy si volíte nadstavbová připojištění.

„Majitelům rekreačních objektů bych také při uzavírání pojistky velmi doporučil soustředit se na pojistné výjimky, aby si ušetřili pozdější rozčarování. Situace, na které se pojistka nevztahuje, jsou totiž hlavním měřítkem toho, jestli a případně jakou sumu vám pojišťovna v případě nastalé škody vyplatí. Důkladně prozkoumejte, co všechno je obsaženo v základní pojistce. Někdy se stává, že do základu pojišťovna nezahrne v zimě vcelku běžná rizika jako mrazem popraskané vodovodní potrubí či poškození střechy vlivem přílišné tíhy sněhu. Na rámec základního pojištění je také často třeba připojistit přilehlé stavby jako kůlny, garáže a zahradní stavby,“ radí Aleš Rothbarth z Klik.cz.

Často také majitelé chat či chalup dělají tu chybu, že svůj objekt dostatečně nezabezpečí. Sjednají si neprůstřelnou pojistku a na kvalitní zabezpečovací systém objektu už nemyslí. Odborníci v takovém případě varují, že je třeba nemovitost zabezpečit tak, jak to pojistka vyžaduje. Je zpravidla potřeba tím vyšší zabezpečení, čím vzdálenější je poloha objektu od obce či osídlení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.