Proč používat elektronický podpis a kde si ho zařídit?

signature

Elektronický podpis je pojmem, který je omílán čím dál častěji. Ve své podstatě jde o unikátní zabezpečení dokumentu skládající se z veřejného a soukromého klíče. Právě prostřednictvím elektrického podpisu lze ověřit pravost, respektive identitu.

Využití elektronického podpisu

Dle výše uvedeného stručného popisu je zřejmé, že elektrický podpis nachází své primární užití při komunikaci s úřady, kde je zapotřebí podpis. V rámci online komunikace to bude právě elektronický podpis. Když jej vlastníte, můžete řadu věcí vyřídit z pohodlí svého domova a nemusíte vyrážet na vzdálené pobočky organizací.

Typickým příkladem je okresní správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovna, městské úřady, kraje, ministerstva, ale třeba i možnost podat elektronické přiznání k dani z příjmu. Elektronický podpis se může hodit nejenom fyzické osobě v roli běžného občana, ale také podnikatelům. Ti se díky němu mohou například účastnit veřejných zakázek z pohodlí kanceláře a mnohé jiné.

Vyřízení elektronického podpisu

Pokud se rozhodnete zařídit si elektronický podpis, nabízí se vám možnost volby. Buď využijete poskytovatele První certifikační autority nebo vsadíte na řešení v podání České pošty zvané Postsignum. Takový podpis si pak můžete vyřídit na nejbližší pobočce pošty, respektive na pobočkách CzechPoint.

Ve všech případech jde samozřejmě o placenou službu. Elektronický podpis, který je mimo jiné označován jako kvalifikovaný certifikát nebo podpisový certifikát, obdržíte s platností na dvanáct měsíců. Poté musí dojít k jeho obnově a zároveň k uhrazení dalšího ročního poplatku.

Tak co, budete chodit po úřadech nebo raději vsadíte na jednodušší a dostupnější cestu, kterou představuje právě elektronický podpis a dáte přednost elektronické komunikaci? Ta totiž přináší řadu výhod, jimž jednoduše nelze odolat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.