Jak je to s placením daně za odstupné?

penize

Odstupné je pojmem, s nímž se setkala řada lidí. A to v souvislosti s ukončením pracovního poměru v zaměstnání. Jde o finanční kompenzaci za to, že jste byli z práce odejiti. Zjednodušeně řečeno, dostanete peníze za výpověď ze zaměstnání. Nutno podotknout, že na tuto odměnu máte nárok pouze za předpokladu, že dostanete výpověď, nikoliv když opustíte práci z vlastního podnětu.

Nárok na odstupné je spojen s paragrafem 52 zákoníku práce. V tomto případě se bavíme o výpovědi kvůli nadbytečnosti, organizačním důvodům, ale také částečnému nebo plnému zrušení vaší pracovní pozice. Výjimkou nejsou ani zdravotní komplikace.

Výše odstupného

Ještě, než se zaměříme na otázku danění odstupného, zmíníme se o jeho výši. Ta se liší primárně podle toho, jak dlouhý pracovní poměr jste v zaměstnání měli. Pokud jste u konkrétního zaměstnavatele byli kratší dobu než jeden rok, nepřijdete si navíc, než na jeden průměrný plat. V období mezi jedním rokem a dvěma lety už odstupné nabývá na dva průměrné měsíční platy. Jestliže z dané práce odcházíte po více jak třech letech, pak máze ze zákona nárok na tři odstupné.

Danění odstupného

Je třeba zmínit, že odstupné podléhá patřičnému zdanění. To je stanoveno ve výši 15 %. Pokud jste pracovali na nějaké lepší pozici, pak může tříměsíční odstupné dosahovat poměrně vysoké částky. V takové situaci je aplikována vyšší daň v hodnotě 23 %. Zlomová je částka kolem 155 644 Kč. Na druhou stranu si můžete být jisti, že s odstupným souvisí pouze daň, žádné další srážky. Například sociální a zdravotní pojištění se odstupného vůbec netýká.

Nyní už víte, že odstupné je třeba danit. Zbývá si už tedy jen pohlídat, vyplacení odstupného. Pokud se totiž dostanete do podobné situace, někteří zaměstnavatelé vás mohou klamat tím, že na odstupné nemáte nárok. V takovém případě hajte svá práva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.