Víte, jak zhodnotit své úspory?

money

Pokud to situace dovoluje, každý z nás by si měl pravidelně šetřit. Odkládat z výplaty určitou částku na horší časy nebo jako úsporu do budoucna. Nikdy nevíte, co budete potřebovat, popřípadě si chcete ušetřit na něco hezkého. Jestliže se vám podařilo našetřit nějaké peníze, neměli byste je nechal ležet ladem na svém běžném účtu. Tam totiž dlouhodobě ztrácí na hodnotě. Mnohem lepší je úspory zhodnotit.

Jaké jsou možnosti zhodnocení?

Hodně záleží na tom, jaký jste typ člověka. Nevadí vám riskovat ztrátu peněz za možnost získat vyšší úrokovou sazbu? Nebo naopak patříte spíše ke kontroverznějším lidem, kteří naopak nechtějí dávat všanc své peníze a spokojí se s menším zhodnocením?

Jestliže se řadíte do druhé kategorie, můžete se zaměřit třeba na spoření v podobě spořicího účtu. Tímto způsobem získáte alespoň minimum, i když mnohdy nepokryje aktuální inflaci. Výhodou tohoto zhodnocení je fakt, že peníze máte neustále k dispozici, takže s nimi můžete obratem disponovat.

Určitou alternativou je stavební spoření, které vás však svazuje na delší období. Díky státní podpoře se automaticky zvyšuje výše zhodnocení. O něco vyšší úrok, nežli na spořicím účtu můžete dostat na termínovaném účtu, i když i ten je spojen s delší vázací dobou.

Riskantnější způsoby investice

Pak jsou tu pochopitelně investice, díky nimž můžete získat více. Musíte se však v daném oboru umět orientovat. Typickým příkladem jsou akcie, podílové fondy a investice do různých komodit. Zde už opravdu riskujete své úspory. Pokud nemáte dostatečné povědomí o takovém trhu, lze využít služeb profesionálů. V jejich případě ovšem počítejte s jistou provizí či poplatky. Další možností zhodnocení peněz je investice do umění, reality a podobně. Zde si však musíte uvědomit, že jde o dlouhodobější investice, takže návratnost vkladu je delší. Peníze navíc nemáte ihned k dispozici

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.