Jaké jsou podmínky odchodu do důchodu?

Starobní důchod je jednou z životních etap každého z nás. Nárok na něj máme všichni, ženy i muži po splnění jistých podmínek a odpracovaných letech. Na takový odchod má ze zákona právo každý člověk. Na druhou stranu však důchod není tím, co by vás mělo omezovat v dalším přivýdělku, kterým si přilepšíte k vámi vyměřenému důchodu.

Kdy vzniká nárok na důchod?

Předpokladem všeho je dosažení výše důchodového věku, který se liší podle toho, jaký jste ročník narození. Pro občany s datem narození vyšším jak 1971 však už platí, že odchod do důchodu je oficiálně možný až v 65 letech. Pokud pochopitelně nevyužijete možnosti odejít do předčasného důchodu, což se promítne ve velikosti vyplácených peněz od státu. Na žádný důchod mají nárok lidé už od 63 let. Do toho předčasného lze odejít už po 60. roku života. Ovšem při splnění daných podmínek. O řádný starobní důchod máte možnost žádat až pět let nazpět.

Druhým předpokladem pro odchod do důchodu je doba pojištění. Zjednodušeně řečeno, musíte mít odpracovanou dostatečnou dobu, během které docházelo k placení tohoto pojištění.

Výměra starobního důchodu

Velikost starobního důchodu je pravděpodobně tím, co zajímá většinu obyvatel přibližujících se k tomu věku. Základní výměru a procentuální výměru vám pochopitelně může spočítat jakákoliv odpovídající státní instituce, třeba v podobě OSSZ. Pokud byste rádi měli alespoň orientační přehled s dostatečným předstihem, také existuje efektivní řešení.

Využijte online kalkulaček na internetu, které jsou schopny přibližnou velikost starobního důchodu prezentovat po zadání několika vstupních údajů. Je však pravou, že přesný a individuální důchod se dozvíte pouze na příslušných úřadech. Tak neváhejte a zjistěte, kdy můžete odejít do starobního důchodu a jak veliký vlastně bude.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.