Proč musí být hasící přístroj pravidelně kontrolován?

Pokud podnikáte, určitě víte, že musíte dodržovat předpisy a zákony. Jinak zkrátka nepodnikáte bezpečně a mohou vám hrozit pokuty, které se mohou dostat nejen do stovek tisíc korun, ale rovnou do milionů korun. V současné době drtivá většina lidí neví, jaké jsou jejich povinnosti. Ať už jste osobou samostatně výdělečně činnou nebo jste velkým lídrem a majitelem společnosti, musíte splňovat určité zákony a předpisy. Například musíte mít vyřešené BOZP a PO. V rámci požární ochrany je například třeba, abyste pravidelně prováděli kontroly hasících přístrojů.

Pokud hovoříme o hasících přístrojích, hovoříme o jedné z nejstarších, leč nejjednodušších pomůcek pro účinné zdolávání požárů. Jedná se o velice rychlého, pohotového pomocníka, který je nenáročný na údržbu, zároveň je poměrně levný a snadno se používá.

Je to však jenom věc. A stejně jako všechny ostatní věci na světě, i hasící přístroj má svou dobu trvání, svou životnost. Je třeba, abyste ho pravidelně kontrolovali, jen tak si budete jisti, že je na přístroj spolehnutí a že vám nevypoví službu ve chvíli, kdy před vámi budou sálat plameny.

Důležité je provádět takzvanou kontrolu provozuschopnosti, to ostatně stanovuje vyhláška týkající se hasících přístrojů a obecně požární ochrany.

Proč je třeba kontrolovat hasící přístroj pravidelně?

Jak jsme zmínili, hlavním důvodem pravidelných kontrol je zjištění, zdali je hasící přístroj provozuschopný a zdali je na něj v případě potřeby spolehnutí. Pokud je nefunkční, je jeho instalace zcela zbytečná.

Pakliže byste podcenili kontrolu hasících přístrojů a přišla by vám kontrola zaměřující se na požární ochranu, může vám být udělena pokuta sahající až do čtvrt milionu korun.

Vyhněte se pokutě

Abyste se tedy vyhnuli pokutě a podnikali jste bezpečně, je třeba na pravidelné kontroly hasících přístrojů dbát. Nebo svěřte PO a BOZP do rukou firmě Extéria, která se vám postará o vše, co s BOZP a PO souvisí.

zdroj obrázku: pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.