Kdy máte nárok na vdovský důchod?

Vdovský důchod je pojmem, který je z větší míry znám pravděpodobně každému. Málo kdo si však přesně uvědomuje, kdy na něj může někdo získat nárok. Pokud do této skupiny lidí také patříte, začtěte se do následujících řádků a my vám v tomto směru sdělíme bližší informace.

Důležité je vědět, že na vdovský důchod má nárok pouze člověk, který žil v manželském svazku a partner nebo partnerka zemřeli. Rozhodně se vdovský důchod netýká registrovaných partnerů nebo těch, kdo spolu žijí tzv. na jedné hromádce.

Aby vám byl vyplácen vdovský důchod, musíte zemřelý manžel nebo manželka splňovat jednu základní podmínku. V době své smrti pobíral starobní nebo invalidní důchod, splňoval podmínky na nárok starobního důchodu nebo získal potřebnou dobu pojištění pro udělení invalidního důchodu.

Výplata vdovského důchodu

Obvykle bývá zvykem, že vdovský neboli vdovecký důchod bývá vyplácen přeživší manželce nebo manželovi po dobu jednoho roku od úmrtí. V mnohých případech však nastávají výjimky, kdy se tato doba prodlužuje na neurčito.

Je to třeba v okamžiku, kdy se vdovec stará o nezaopatřené dítě nebo jinou osobu v II. a III. stupni závislosti. Pečuje například o svoje rodiče nebo rodiče zemřelého, je invalidním člověkem III. stupně anebo má věk alespoň o čtyři roky nižší než ten, kdy má nárok na standardní důchod.

Přesně ve všech těchto situacích vzniká dlouhodobý nárok na vdovský důchod, což pochopitelně schvaluje a potvrzuje příslušný odbor sociálních věcí na daném úřadu.

Může vdovský důchod zaniknout?

Z výše uvedeného je patrné, že k tomu může dojít při nesplněné některé z výše uvedených situací nebo v okamžiku, kdy nastanou. Dojít dřív k tomu může i tehdy, když se přeživší manžel nebo manželka vdá či ožení. S novým životním partnerem nárok na vdovský důchod také zaniká.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.