Jak se bránit zneužití platební karty?

bezpečné nakupování na internetu 2
bezpečné nakupování na internetu 2

obrázek převzat z webu www.freedigitalphotos.net (autor: stockimages)

V dnešní době je zneužití platebních karet jedním z nejčastěji využívaných finančních podvodů. Jde totiž o to, že podvodníci sází na neopatrnost majitelů karet při manipulaci s nimi. Nejčastěji jde o skimming, kdy je karta okopírována při výběru z bankomatu.

To by ještě nebylo takovým problém, ale díky neopatrnému zadávání PINu, je pomocí malé kamery zaznamenán i tento potvrzovací kód. Pak už nic nebrání zloději vytvořit si kopii vaší karty a kdekoliv s ní platit, jelikož zná váš PIN. Jak se tomu bránit?

V první řadě je třeba vybírat pouze na bezpečných místech, nejlépe uvnitř své banky. Při zadávání PINu si druhou rukou pořádně zakryjte tlačítka, která na klávesnici mačkáte. Pokud se vám na bankomatu zdá cokoliv podezřelého, nevybírejte z něj. Určitě je v blízkém okolí jiný, další, který by tak nebezpečný být nemusel.

Opravdu o svou kartu pečujte a mějte svůj PIN pouze v hlavě. Kdyby vám totiž ukradli peněženku i s napsaným PINem ke kartě, určitě vám z ní vyberou pěknou sumu peněz ještě před tím, než vůbec zjistíte, že jste o svou peněženku a kartu přišli. Proto svůj PIN chraňte jako oko v hlavě, nikomu ho nesdělujte a nikam si ho nepiště. Při zadávání na bankomatu ho navíc důkladně zakryjte. Jenom tak můžete minimalizovat riziko zneužití vaší platební karty na minimum.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.