Jaké jsou podmínky stavebního spoření? Vyplatí se?

Stavební spoření zažívalo svůj velký boom především v minulých letech. Je však pravdou, že se opět vrací do kurzu. Stále více lidí v rámci něho ukládá peníze s vidinou získání budoucího úvěru nebo jej využívají klienti, jež se bojí jakéhokoliv riskantního zhodnocení peněžních prostředků.

K oběma účelům je stavební spoření, jako stvořené. Otázkou však stále zůstává, zda se tento finanční produkt vyplatí či nikoliv. Na to se vám pokusí odpovědět následující řádky.

Bezrizikové uložení peněz

Stavební spoření má svůj největší potenciál v okamžiku, kdy jste schopni na něj odkládat zhruba 20 000 Kč ročně, protože právě při takové částce získáte státní příspěvek v maximální výši 10 % z částky, potažmo ve výši 2 000 Kč. A to vám nenabídne pravděpodobně žádný bankovní dům jen tak.

Kromě základní úrokové sazby se můžete těšit také na tu bonusovou, jež je poskytována například tehdy, když si pravidelně spoříte. To znamená, každý měsíc. Vedle těchto výhod lze každopádně jmenovat i mnohé další.

  • Stoprocentní pojištění vkladů, respektive do částky 100 000 EUR
  • Možnost využití výhodného úvěru na bydlení, popřípadě úvěru překlenovacího

kschneider2991 / Pixabay

Jaké jsou nevýhody stavebního spoření?

Je otázkou, zda některé z níže uvedených bodů považovat za zápory či nikoliv. Je ale třeba se o nich v rámci komplexnosti zmínit. Hned při uzavírání smlouvy počítejte s poplatkem ve výši 1 % z cílové částky. Její velikost si důkladně promyslete, protože bude mít vliv na budoucí velikost úvěru na bydlení.

Každý rok budete za vedení stavebního spoření platit jednorázový poplatek ve výši kolem 330 – 360 Kč podle toho, jakého poskytovatele těchto služeb využijete. Myslete i na to, že smlouva je standardně uzavírána na šest let. Její dřívější vypovězení je sice zdarma, ale zároveň tím přijdete o státní podporu.

 

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.