Víte, jak vyplnit daňové přiznání?

documents

Daňové přiznání je každoroční povinností, která se týká nejenom podnikajících subjektů, ale mnohdy i samotných zaměstnanců. Pokud nemáte povědomí o tom, jak vyplnit daňové přiznání, začtěte se do následujících řádků, kde se vám ve zkratce pokusíme přiblížit to nejdůležitější.

První strana daňového přiznání

S první stranou daňového přiznání nebude mít problém pravděpodobně nikdo. Zde stačí vyplnit v podstatě jen příslušný finanční úřad, pod který spadáte a osobní údaje. Zároveň musíte uvést, za jaké zdaňovací období přiznání podáváte a zda jde o to řádné, opravné nebo dodatečné.

Druhá strana daňového přiznání

Pokud k zaměstnání nepodnikáte a nevyužíváte výdajových paušálů, potom vás příloha číslo dvě nemusí zajímat. Vrhnout se tak můžete rovnou na druhou stranu daňového přiznání. Ta se týká dílčího základu daně. Právě sem budete vyplňovat údaje týkající se příjmů od zaměstnavatele, ale také výši úhrnu povinného pojistného. Výsledkem pak bude dílčí, potažmo klasický základ daně.

Třetí a čtvrtá strana daňového přiznání

Třetí strana daňového přiznání zaměstnance je zasvěcena slevám. Zde uplatníte daňové úlohy, a to nejenom základní slevy na poplatníka. Může to být také sleva na manželku, děti anebo srážky spojené s darováním krve, životním pojištěním, penzijním připojištěním a úroky z hypotéky. Právě na třetí straně se dozvíte, zda budete něco doplácet nebo naopak něco obdržíte.

Čtvrtá strana daňového přiznání je vlastně jen souhrnem počtu příloh a listinou, kde prohlašujete správnost všech vámi vyplněných údajů. Jestliže si chcete usnadnit vyplňování daňového přiznání pak zapomeňte na klasickou papírovou verzi a vydejte se cestou elektronického daňového přiznání. V jeho případě je totiž řada polí vyplňována a propočítávána automaticky za vás. Zároveň můžete snadno a rychle zjistit, kde jste udělali chybu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.