Znáte výhody datových schránek?

post

Datové schránky tu s námi jsou už nějaký ten rok a stále je spousta lidí, kteří vlastně neví, k čemu slouží a jaké jsou jejich výhody. Datová schránka ve své podstatě nahrazuje vaši fyzickou poštovní schránku a svým způsobem je její ovládání blízké emailové komunikaci. Po jejím založení se v rámci vybrané komunikace s úřady stává povinností.

Proč si založit datovou schránku?

Otázka, na kterou existuje poměrně jednoduchá odpověď. Nebudete například platit za poštovné, protože elektronická komunikace přes datové schránky je naprosto zdarma. Datové schránky jsou povinné především v rámci komunikace s úřady. Když jim písemnost pošlete tímto způsobem, nemusíte řešit otevírací dobu konkrétní instituce. Navíc, doručení takové elektronické písemnosti je v podstatě okamžité a dochází k němu ihned po odeslání. Od tohoto okamžiku je také písemnost považována za doručenou.

Jaké jsou další výhody datových schránek?

Stejně, jako vy budete doručovat písemnosti institucím, tak ony budou mít povinnost poslat vám je do datové schránky. Do ní vám až na nějaké výjimky může přijít v podstatě cokoliv od veřejného sektoru. Možná snad kromě technických dokumentací a podobných materiálů.

Pokud byste se dostali s nějakou institucí do konfrontace o doručení konkrétní věci, datová schránka vám poslouží jako vynikající důkazní materiál. Vše je dobře zaevidované, včetně patřičné historie. S pomocí přístupů do takové schránky se můžete hlásit i do jiných informačních systémů. Mezi ty nejznámější patří kupříkladu finanční a sociální správa. A aby toho nebylo málo, datové schránky umožňují povolení Poštovních datových zpráv, které pochází od bank, pojišťoven nebo soukromých subjektů. I ty mohou nakonec skončit v datové schránce, a ne v té poštovní.

S užíváním tohoto systému pro vás bude samozřejmě vznikat povinnost komunikovat s institucemi výhradně touto cestou, takže založení je na zvážení každého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.