Využíváte firemní stravenky?

jídlo

Při nástupu do nového zaměstnání se většina z nás zajímá také o možné benefity, které daný zaměstnavatel svým zaměstnancům nabízí. V souvislosti s tím se některým z vás jistě vybaví slova stravenka a stravné. Obojí, jak již vyplývá z názvu, souvisí s poskytováním stravování, jsou ale oba termíny zaměstnaneckými benefity a proč není jejich význam totožný?

Zaměstnanecký benefit = stravenka

Stravenky jsou, dá se říci, českým specifikem, patří mezi nejoblíbenější zaměstnanecké benefity. Jedná se o způsob, kterým zaměstnavatel svým zaměstnanců přispívá na stravování. Stravenky jsou vydávány několika společnostmi a představují poukázky, které zaměstnanci mohou následně využít při návštěvě některých restaurací či k zakoupení potravin v některých obchodech. Obecně platí, že zaměstnanci vzniká na stravenku nárok za každý pracovní den, kdy v práci strávil více než tři hodiny. Zaměstnavatel ale nikdy nehradí zaměstnanci celou výši stravenky, částka je hrazena rovněž zaměstnanci samotnými, kteří si hradí čtyřicet pět procent z dané částky.

Služební cesta = stravné

Pojem stravné je vždy spojen se služebními či pracovními cestami zaměstnanců. Zaměstnavatel je podle Zákoníku práce svým zaměstnancům povinen stravné poskytnout vždy, když délka služební cesty přesáhne dobu pěti hodin. Zákoník práce uvádí, že stravné neboli jiným slovem též diety tak představují určitou kompenzaci výdajů, které musí zaměstnanec na svou stravu během pracovní cesty vynaložit. Finanční sazba stravného není vždy stejná, liší se na základě sektoru, ve kterém zaměstnanec pracuje, a dalším kritériem je samozřejmě délka služební cesty. Čím je cesta delší, tím je cestovní náhrada ve formě stravného vyšší.  Stravné je zaměstnancům nejčastěji vypláceno jako součást platu a je osvobozeno od dní i odvodů na pojištění. Existují ale i situace, kdy nárok na stravné zaniká. To nastává zejména tehdy, pokud je zaměstnanci během cesty strava bezplatně poskytnuta. V takovém případě záleží na tom, v jaké formě, může dojít nejen k úplnému zrušení nároku na stravné, ale také například jen k jeho pokrácení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.